Baza znanja

Baza znanja Integriranog knjižničnog sustava (IKS) Nacionalne i sveučilišne knjižnice te visokoškolskih i specijalnih knjižnica RH omogućuje registriranim korisnicima sustava pristup službenoj dokumentaciji sustava, pravilnicima za rad, edukacijskim materijalima te prezentacijskim materijalima.

Pristupni podaci za bazu znanja za registrirane korisnike istovjetni su pristupnim podacima portala iks.nsk.hr, a mogu se ostvariti samoregistracijom putem poveznice Prijava.

Sustav IKS temelji se na primjeni nacionalne licence za korištenje knjižničnog programa Aleph (ExLibris) za sve knjižnice iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Zainteresirane knjižnice, koje žele postati članicama Integriranog knjižničnog sustava, mogu se javiti na adresu buki_povjerenstvo@nsk.hr.

 


 

Redovna edukacija
Za potrebe knjižnica Integriranog knjižničnog sustava Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizira godišnje dva ciklusa redovne edukacije za rad u programskim modulima knjižničnog programa Aleph.
Demonstracijske vježbe Demonstracijske vježbe namijenjene su svim članovima integriranog knjižničnog sustava s ciljem utvrđivanja zajedničkih pravila za rad u sustavu, ujednačavanja primjene formata MARC 21 za svu vrstu građe te donošenja prijedloga za razvoj integriranog knjižničnog sustava.
Konferencija korisnika
Redovna godišnja otvorena konferencija korisnika Integriranog knjižničnog sustava Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja